In 1943 werd Ilse Winter geboren in Duitsland, vanwaar zij in 1973 naar Nederland kwam. De beeldend kunstenares Cornelia Vrolijk maakte haar wegwijs in de wereld van de schilderkunst.

 

In het ruime, lichte atelier aan de Herengracht in Amsterdam komen de werken van Ilse tot stand. Haar sterke gevoel voor compositie en kleur, gecombineerd met haar betrokkenheid met de mens en zijn omgeving, vormen de basis voor zeer bijzondere kunstwerken, waar je niet op uitgekeken raakt. Het blijft niet bij kijken, maar het wordt ook een ontdekkingstocht door bv. haar weergave van de favela's (de sloppenwijken) van Rio de Janeiro in Brazilië.

 

Haar geheel eigen manier van toepassing van perspectivische regels en kleurgebruik laten een indruk na van verrassing. Men kan een eigen invulling geven aan wat men ziet en zo een door haar geschapen raadsel zelf oplossen.

 

Voor de totstandkoming van dit alles maakt Ilse gebruik van olieverf, die zij laag voor laag op het linnen opbrengt. Omdat de schilderijen niet zijn ingelijst, geven zij de indruk dat ze ook de omliggende ruimte beheersen en dat de voorstelling gewoon doorloopt.

 

2010

Tekst van Bob Pestman - beeldend kunstenaar -  bij de expositie in de Regenboogkerk te Hilversum

 

 

 

Met trots presenteren we het werk van kunstenaar Ilse Winter. Een keer in de zoveel tijd ontmoet je een kunstenaar die door middel van haar werk verrast. Met een sterk gevoel voor compositie en kleur weet zij het thema landschap een nieuwe dimensie te geven.


Ze zet haar landschappen in grote vlakken neer, met hier en daar een klein detail van bomen, bruggen en wegen. Deze combinatie toont een heus schilder die zich die vrijheid geeft om het landschap abstract te benaderen. De toeschouwer wordt meegetrokken in de vaart en dynamiek van haar schilderijen. Helder in kleur, evenwichtig in spanning en een sensatie voor het oog.

 

2003
Persbericht bij de expositie in het WG te Amsterdam